Wetenschappelijke naam: Rhinella marina (Bufo Marinus) Andere namen: Agapad / (Suiker)rietpad / Zeepad / Zuid-Amerikaanse reuzenpad
Land van herkomst: Midden-Amerika en Zuid-Amerika
Omschrijving: De Colombiaanse reuzenpad is erg groot. De vrouwtjes zijn aanzienlijk langer dan mannen, het bereiken van een gemiddelde lengte van 10-15 cm. „Prinsen”, een pad gehouden als huisdier in Zweden, is genoteerd in het Guinness Book of Records als het grootste geregistreerde exemplaar. Hij woog naar verluidt 2,65 kilogram en was 38 cm lang van kop tot kont, of 54 cm wanneer hij volledig uitgestrekt was. Grotere padden worden eerder gevonden op plekken met een lage bevolkingsdichtheid. Ze hebben een levensverwachting van 10 tot 15 jaar in het wild, en kunnen aanzienlijk langer leven in gevangenschap, met een exemplaar dat naar verluidt 35 jaar heeft geleefd. De huid van de Colombiaanse Reuzenpad is droog en wratachtig. Hij heeft verschillende richels boven de ogen, die naar beneden gaan tot de snuit. Individuele reuzenpadden kunnen grijs, geel-achtig, rood-bruin of olijf-bruin zijn, met verschillende patronen. Achter elk oog hebben ze een grote gifklier. Het ventrale oppervlak is crèmekleurig en kan zwarte of bruine vlekken hebben. De pupillen zijn horizontaal en de irissen goud. De tenen hebben een vlezige band aan de basis en de vingers zijn vrij.
De jonge reuzenpad is veel kleiner dan de volwassen, ongeveer 5-10 cm lang. Gewoonlijk hebben ze een vlakke, donkere huid, hoewel sommige exemplaren een rode was hebben. Jongeren missen de grote gifklieren, dus zijn ze meestal minder giftig. De kikkervisjes zijn klein en gelijkmatig zwart, en zijn bodem-bewoners, en hebben de neiging om scholen te vormen. Kikkervisjes variëren van 10 tot 25 mm in lengte. Huisvesting: Normaal leven deze padden in het tropisch regenwoud, in moerassen, stilstaande waters en andere rustige plekken. De padden zijn niet zo actief en een terrarium van 100x40x40 cm is voldoende voor een paartje. Zorg er wel voor dat ze gelijke grootte en leeftijd hebben anders kan de grooste de kleinste als prooi zien. De inrichting is turf of aarde op de bodem en verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout om onder te schuilen. Een lamp met weinig licht opbrengst vinden ze het prettigst. Kweek: Het wijfje van de reuzenpad legt tot 2 maal per jaar duizend eieren in eisnoeren. Ze geven daarbij de voorkeur aan stilstaand of traag stromend water. Jongen: De jongen komen tussen de 24 uur en 72 uit de eieren. Temperatuur: Overdag 22 tot 32 graden en in de nacht 18 tot 22 graden. Voeding: De meeste kikkers identificeren prooi door beweging, en zicht lijkt de primaire methode waarmee de reuzenpad zijn prooi detecteert, maar de reuzenpad kan ook voedsel zoeken met behulp van zijn reukvermogen. Ze eten een breed scala aan materiaal, als aanvulling op de normale prooi van kleine knaagdieren, reptielen, andere amfibieën, vogels en een reeks van ongewervelde dieren, eten ze ook planten, hondenvoer en huishoudelijk afval. Reuzenpadden hebben de gewoonte hun prooi in te slikken. Weetjes:
- De reuzenpad kan even groot worden als een kip en is een van de grootste padden van de wereld. - Achter de ogen hebben ze een gifklier, waaruit een zeer giftige bufotoxine gescheiden wordt, die een LSD-achtige werking veroorzaakt. Het gif werkt echter hartverlammend en een te grote hoeveelheid kan dodelijk zijn.