Inleiding
Sinds eind 1994 heb ik een koppel Lampropeltus getulus california in mijn bezit. Daar er in de Nederlandse literatuur, voor zover ik heb kunnen vinden, niets over deze ondersoort is geschreven heb ik het een en ander op papier gezet. Tevens is dit verhaal voor mij een leidraad voor het houden en kweken met deze ondersoort. De meeste informatie heb ik uit diverse literatuur aangevuld met informatie van kwekers en eigen ervaringen ook al zijn die minimaal, gezien de korte tijd datik deze dieren in mijn bezit heb.
Verspreidingsgebied
Lampropeltus Getulus California komt voor in een groot deel van het Zuidwesten van de verenigde staten van Amerika. De staten waar deze dieren voorkomen zijn Oregon, zuid Utah, Arizona, Nevada, California, en de Baja Peninsula Mexico.
Beschrijving
De beschubbing van deze soort zijn glad en glimmend. Er zijn gestreepte en geringde exemplaren, zelf heb ik de gestreepte ondersoort in mijn bezit. De dieren kunnen zowel van ondergrond als van tekening verschillen. De kleur is meestal zwart of bruin met 21 tot 44 witte, roomkleurige of gele ringen of strepen. Hierbij is het opvallend dat de dieren uit het kustgebied meestal bruin van kleur zijn met roomkleurige of gele ringen of strepen en dat terwijl de exemplaren uit de woestijn eerder gitzwart met helder witte ringen. Tevens zijn de aantallen ringen ook variabel waarbij de dieren uit de Mojave woestijn het grootste aantal hebben. De gestreepte vorm, die ik in mijn bezit heb, wordt alleen in en rond San-Diego County aangetroffen en heeft de hierboven beschreven kleuren, mijn dieren zijn donkerbruin met roomkleurige/witte strepen. Deze strepen lopen over de lengte waarvan een streep midden over de rug en op iedere flank een streep. De meeste onderkanten zijn licht van kleur maar er zijn ook dieren, zowel geringde als gestreepte al tussen vormen, die een donkere onderkant hebben. De lengte van deze ondersoort is ca 150 cm.
Terrarium
De dieren die ik in mijn bezit heb worden solitair gehouden in een terrarium van 70x33x60 (LxHxD). De bodembedekking bestaat uit zaagsel, dit vind ik een praktische, in verband met het absorptie vermogen, en voordelige bodembedekking. In het terrarium ligt een verwarmingsmat van 30 bij 12 cm. De terrariums zijn aangekleed met kunststofplanten, takken, een waterbak en zeer belangrijk, vindt ik, een schuilgelegenheid om zich te kunnen terug trekken indien ze dat zelf nodig achten. Indien men er voor kiest om zijn of haar dieren geen schuilgelegenheid te bieden is de kans aanwezig dat de dieren nerveus, stress, worden. En uiteraard een lamp, halogeen, om zowel het terrarium te verlichten als te verwarmen.
Temperatuur
De temperatuur in de zomer zal tussen de 25 en 30 graden Celsius moeten zijn, bij mij heb ik een halogeen spot in het terrarium die de temperatuur plaatselijk op doet lopen tot ca 40 graden Celsius. Beide dieren maken daar geregeld, zo niet dagelijks, gebruik van. De bovengenoemde halogeen spot dient tevens voor de verlichting van het terrarium. Tevens ligt er een warmtemat op de grond om de temperatuur in de nachten plaatselijk niet beneden de 20 a 24 graden Celsius te laten komen, de warmtemat is tijdens de winterrust uit. Daarentegen wordt de kamer, behalve tijdens de winterrust, continu verwarmt tot 20 graden Celsius door een centrale verwarming radiator. De daling van temperatuur in de nacht geeft geen problemen. De licht intensiteit wordt in een maand tijd van 0 naar 10 uur gebracht. Dit gebeurt in stappen van ca twee uur per keer. De warmte intensiteit,door middel van de warmtemat, wordt vanaf de eerst keer afgebouwd. Voorbeeld 2 uur licht 22 uur warmtemat, 4 uur licht 20 uur warmtemat. De temperatuur tijdens de winterrust wordt besproken bij het hoofdstuk kweek.
Kweek
Lampropeltus Getulus California zijn ongeveer met 2,5 jaar geslachtsrijp. De kweek van deze dieren is relatief makkelijk. Het is volgens vele literatuur essentieel om de dieren gedurende minimaal twee maanden, bij ca 15 graden, een winterrust te geven. In andere literatuur wordt het bovenstaande weer bestreden. De vrouw heeft bij mij ca drie maanden in winterrust gezeten, de temperatuur varieerde van 11 tot 16 graden Celsius. De man daarentegen is zes weken in winterrust geweest bij de zelfde temperatuur als de vrouw. Beide dieren hebben twee weken voordat ze in winterrust gingen niks meer te eten gekregen om hun maag helemaal leeg te maken. Indien dit niet gebeurt kunnen er problemen ontstaan met het voedsel wat nog in de maag zit, dit kan gaan rotten in de maag. Beide dieren zijn solitair in winterrust gegaan. Eind Februari zijn beide dieren solitair uit winterrust gehaald en zijn flink gevoerd, twee tot drie muizen per week. De paringen vonden plaats op 24-03-95 en op 01-04-95. In beide gevallen heb ik de man bij de vrouw in het terrarium gebracht. Gedurende de paring achtervolgde de man de vrouw geduren een 30 tal minuten, volgens sommige literatuur zou de man de vrouw regelmatig bijten, ik heb dit mijn man niet zien doen. Tijdens het achtervolgen kruipt de man op de rug van de vrouw en brengt zijn hemipenis in. Na het inbrengen van de hemipenis zal de daadwerkelijke bevruchting plaatsvinden. De paring kan ca vier uur in beslag nemen, bij mij duur beide paringen niet langer dan drie uur. Vier weken na de eerste paring heb ik een legbak in het terrariumgezet met daarin vochtig spagnum/veenmos om de eieren in te leggen. Tijdens de vervelling wordt de waterbak verwijderd in, in verband met het eventueel leggen van de eieren in de waterbak er wordt wel dagelijksgedurende een uur water aangeboden. Tevens wordt voor de vervelling de schuilgelegenheid eruit gehaald, dit in verband met het leggen van de eieren in het droge zaagsel. De eieren worden meestal ca veertien dagen naar de vervelling gelegd. De Californische koningsslangen leggen gewoonlijk kleine legsels, vier tot twaalf eieren, die relatief groot zijn. De eieren zijn tussen de 42 en 50 mm lang en tussen de 20 en 22 mm in doorsnee. Als de eieren zijn gelegd in de legbak worden ze overgezet in een bak met vermiculiet die in de broedstoof staat. De broedstoof is gaat uit van het principe dat water wordt verwarmd en daardoor de lucht wordt verwarmd en ook de juiste luchtvochtigheid ontstaat. De eieren worden bij ca 28 graden Celsius uitgebroed en komen naar ongeveer 60 dagen uit. De jongen zijn bij hun geboorte ongeveer 30 cm lang en worden in aparte terrarium ondergebracht in verband met het gevaar voor kannibalisme. Als de vrouw in goede conditie is kunnen er zelfs meerdere legsels per jaar zijn. Paringen van gestreepte en geringde soorten hebben gewoonlijk nakomelingen met een tekening met sporen van zowel ringen als strepen tot gevolg.
Voedsel
Alle dieren worden bij mij gevoerd met muizen, maar ook halfwas ratten worden graag gegeten. Bij sommige individuen staan ook slangen op het menu. Dit is dus ook het gevaar als de dieren niet solitair worden gehouden. Jonge dieren worden in het begin gevoerd met nest muizen en daarna steeds grotere prooien dit een en ander hangt dus af van de grootte van het dier.
Afweer
Als de dieren in gevaar verkeren, om welke reden dan ook, zouden de dieren met hun staart gaan ritselen. Dit fenomeen heb ik bij mijn man wel eens waargenomen. De reden dat dieren met hun staart gaan ritselen is dat de dieren een geluid produceren dat lijkt op het geluid van een ratelende ratelslang. Als men het dier op zou pakken dan kan hij uit zijn cloaca een stof uitscheiden die zeer onaangenaam ruikt. Tevens zal het dier gaan bijten naar alles wat beweegt. Volgens de literatuur zou het kunnen dat deze geur ook een rol speelt in de paartijd.
Tot slot
Het zijn in mijn ogen relatief makkelijke slangen die met de juiste aandacht en verzorging door iedereen is te houden met misschien enig nadeel dat de dieren, naar mijn mening, solitair zal moeten worden gehouden. Dit om kannibalisme te voorkomen. Er zijn ook diverse Lampropeltus liefhebbers die de dieren het hele jaar door bij elkaar houden zonder problemen. Tevens wil ik iedereen oproepen die Lampropeltus getulus california in zijn of haar bezit heeft contact met mij opnemen om de dieren voor Nederland te registreren. Het gaat hierbij dus om zowel de geringde als de gestreepte exemplaren en eventuele tussen vormen.
Informatie
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
King en Milksnakes of Nord America.
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Vivarium
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Diverse literatuur her en der gelezen.
- https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
Diverse liefhebbers van Lampropeltussen