1

Wetenschappelijke naam: Gedomesticeerd Nederlandse naam: Brahma (witcolumbia zwart getekend) Land van herkomst: De voorouders komen uit Azie, Brahmaputragebied, en vanaf de 19e eeuw zijn deze dieren in Amerika en europa geintroduceerd. Grootte: Brahma's beschikken over een stoere kop, flinke voetbevedering en een fors imponerend lijf. Ondanks hun strenge uiterlijk zijn het heel gemoedelijk dieren die beslist niet agressief zijn. Gewicht: Haan 4-5 kg. Hen 3-4 kg. Leeftijd: 10 tot 15 jaar Ringmaat: Haan 32 mm. Hen 27 mm.

Kleur haan en hen: Wit Zwartcolumbia, Wit Blauwcolumbia, Buff Zwartcolumbia, Buff Blauwcolumbia, Berken, Meerzomig Zilverpatrijs, meerzomig Patrijs,, meerzomig Blauwpatrijs en Zwart

Beschrijving: Romp: Breed en diep. Zeer breed over de schouders.

Kop: Schedel vrij kort. Breed,van boven gerond. Wenkbrauwen flink overstekend. Gezicht vrij van bevedering, levendig rood.

Kam: Drierijig. Klein. Stevig en recht op de kop geplaatst. Lager en smaller van voren dan in het midden en achter. Iedere rij regelmatig getand, de verhevenheden voor en achter kleiner dan in het midden. Levendig rood.

Snavel: Vrij kort, krachtig, goed gebogen: geel of geel met hoornkleurige aanslag aan de bovensnavel.

Kinlellen: Klein,. ter weerszijde van de tamelijk ontwikkelde keelwam, van onderen goed gerond. Fijn van weefsel, levendig rood.

Oorlellen: Lang, van onderen gelijk vallend met de onderzijde vban de kinlellen of iets daaronder reikend. Fijn van weefsel, levendig rood.

Ogen: Groot, diepliggend. Oranjerood tot roodbruin. Hals: Middellang, goed gebogen, zeer vol bevederd tot de nek, waardoor een duidelijke afscheiding van kop- en halsveren ontstaat. Halsbehang overvloedig, de schouders geheel bedekkend en aansluitend aan de voorzijde van de hals.

Rug en zadel: Vrij kort, zeer breed, vlak of enigszins hol tussen de schouders. Zadel vol bevederd, breed, oplopend naar de staartpartij. Zadelbehang breed en aansluitend aan de staartdekveren.

Borst: Zeer breed, vol, goed gerond en naar voren gedragen, diep en vol bevederd.

Vleugels: Klein, vrij hoog gedragen, de benedenzijde van de vleugel vrijwel horizontaal, goed gerond, het benedeneinde van de vleugels geheel schuilgaande onder het zadelbehang. Schouders: Breed.

Staart: Vrij kort tot middellang. Vol, goed gespreid. Hoog genoeg gedragen om bij de hol oplopende lijn van bovenrug en zadel aan te sluiten. Sikkels kort, zijwaarts gespreid. Staartdekveren talrijk, doch niet zo lang dat deze de onderste staartstuurveren over de gehele lengte bedekken. De staartstuurveren vormen van achteren gezien een wijd geopende V, welke gesteund wordt door talrijke staartsteunveren.

Achterlijf: Vol. Goed ontwikkelde, doch niet te losse donspartij.

Dijen: Ruim middellang. Krachtig. Het bovenste gedeelte bedekt door de borstveren. Dijkussens vol bevederd. Hakken rijk bevederd met zachte, geronde veren, zonder gierhakontwikkeling. Goed uit elkaar geplaatst. Loopbenen en tenen: Goed uit elkaar geplaatst. Krachtig, van voldoende lengte om het geheel de gewenste hoogte te verlenen. Bevederd aan de buitenzijde met naar buiten gerichte veren. Vier krachtige goed gespreide tenen. Buiten- en middentenen goed bevederd. Loopbenen en tenen geel.

Bevedering: Vol, doch niet te los.

Hok: Voor een toom (groep) van 6 a 8 kippen met haan is een ruimter van 10 x 10 meter geen luxe. Een nachthok met een zitstokken en een legbek zijn wel gewenst. Een afscheiding van 80 cm is in de regel voldoende om de dieren er achter te houden. Brahma's vliegen niet.

Kweek: De hen legt ongeveer 150 eieren per jaar met een gewicht van circa 53 gram en de kleur is geel/bruin. De hennen broeden zelf de eieren uit. Ze zijn redelijk broeds. De broedduur is ca 21 dagen. Temp/ Luchtvochtigheid: Winterhard. De brahma's kunnen zomer en winter buiten worden gehouden mits er een overdekte schuilplaats is. Voeding: Elke dag een handje gemengd kippenzaad (hoe gemengder, hoe gezonder), water en legkorrels (staat permanent opgesteld) is de basis. Regelmaat kippengrit, aangevuld met wormen, groentes, en evt wat fruit. In een weiland zou helemaal perfect zijn.

Vreemd: Zeer merkwaardig verschijnsel: een mooie Brahma hen krijgt na ouder worden alle uiterlijke verschijnselen van een haan. Het dier krijgt het verenkleed van een haan, sporen, grotere kam en vertoont zelf het gedrag van een haan. Dit verschijnsel is wetenschappelijk te verklaren door het feit dat deze hen op een bepaald moment gestopt is het vrouwelijk hormoon aan te maken. Bij oudere hennen kan dit nogal eens voorkomen.