Latijnse naam: Taeniopygia guttata Nederlandse naam: Zebravink Land van herkomst: Australië Grootte: 10-13cm Gewicht man: 12 gram Gewicht vrouw: 12 gram Leeftijd: 4-5 jaar Ringmaat: 2.9
Onderscheid: Mannen hebben oranje wangen en de vrouwen hebben geen gekleurde wangen.
Voliere: Grote 3.00 meter lang x 2.00 meter breed x 2.00 meter hoog. Broedgelegenheid: Zebravinken broeden bijna in alle soorten nesten, veelal in open kastjes maar ook kleine broedhokjes met een hoogte 15 cm, een doorsnee van 10 cm met een invlieggat met een diameter van 3 cm worden geacepteerd. Als er geen broeggelegenheid voorhanden is broeden ze zelfs op een richel of op de grond.
Kweek: Zebravinken zijn na 90 dagen al geslachtsrijp en kunnen dan ook al ingezet worden voor de kweek. Het is verstandig meerdere nestblokken te verstrekken zodat de zebravinken zelf hun keuze kunnen maken. Als nestmateriaal kan kokosvezel of hooi gebruikt worden. De pop legt 4 tot 6 eitjes waarvan elke dag 1. Meestal begint het koppel bij het 3e eitje te broeden. Om de 1 à 2 uur wisselen de pop en de man af om de eieren te broeden. Het eerste jong wordt na ongeveer 12 - 14 dagen geboren. De jongen moeten op een leeftijd van ca. 7 dagen worden geringd. Na ca. 10 dagen zijn bij de jongen de staart- en vleugelpennen zichtbaar en na 20 dagen zitten ze voor ongeveer 75% in de veren. De jongen verlaten meestal rond de 20e dag het nest. Twee weken nadat de jongen zijn uitgevlogen zijn ze zelfstandig en kunnen ze bij de ouders vandaan gehaald worden. 2 à 3 maanden later zullen de jongen op kleur zijn.
Behuizing: Zebravinken kunnen buiten worden gehouden in de zomer en winter. Zorg er wel voor dat er een overdekte ruimte is. Als het koud zou worden gaan ze makkelijk een nest in om uit de kou te blijven.
Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast
Voeding: Tropisch zaad, groente en fruit. Uiteraard moet er altijd grit of maagkiezel aanwezig zijn.