Latijnse naam: Lonchura domestica Nederlandse naam: Japanse meeuw Land van herkomst: Gedomesticeerd Grootte: 10-13cm Gewicht man: 12 gram Gewicht vrouw: 12 gram Leeftijd: 4-5 jaar Ringmaat: 2.9
Onderscheid: Er is geen uiterlijkonderscheid tussen mannen en vrouwen. Alleen de mannetjes zingen. Daarom is het moelijk te zien wat de onderlinge verschillen zijn. Ze zijn overwegend zwart of bruin op de kop met een glanzende snavel. De onderbuik bestaat uit zwart-witte veertjes. De borst is ook zwart of bruin, afhankelijk van de kleurslag. Er zijn sinds de jaren 50 verschillende diverse kleuren gekweekt, zoals de zwartbruine Japanse meeuw, de bonte Japanse meeuw, een volledig witte Japanse meeuw, zwartbruine en zwartgrijze dieren, roodbruine en pastelroodbruin, de roodgrijze Japanse meeuw, zwarte en de crème. Gedrag: Het is een rustige vogel die graag leeft in kleine groepjes. Als ze alleen worden gehouden willen ze zich nog wel eens vereenzamen. Een groep kan bestaan uit 10 tot 15 vogels.
Voliere: De japanse meeuwen zitten bij ons samen met nog enkele andere vogels. Dit geeft geen problemen voor voedsel of nestgelegenheid. De grote van de gehele volière is 8.00 meter lang x 2.00 meter breed x 2.00 meter hoog.
Broedgelegenheid: Japanse meeuwtjes zijn goede kwekers en broeden bijna in alle soorten nesten veelal in open kastjes maar ook kleine broedhokjes met een hoogte 15 cm, een doorsnee van 10 cm met een invlieggat met een diameter van 3 cm worden geacepteerd. Als er geen broedgelegenheid voorhanden is broeden ze zelfs op een richel of op de grond. Het gebeurt regelmatig dat de dieren bij elkaar in de nesten gaan broeden als je ze in groepjes houd. Het is verstandig meer nestblokken, dan de koppels, te verstrekken zodat de ze zelf hun keuze kunnen maken. Als nestmateriaal kan kokosvezel of hooi gebruikt worden.
Kweek: Het legsel bestaat uit 4-7 witte eitjes, die door beide ouders bebroed worden. Na 14 dagen komen de jongen uit het ei, waarna ze nog 2 weken wachten vooraleer ze uitvliegen. In de regel kan er met een dag of 7 worden geringd. Ze worden dan ook nog zo'n 2 weken gevoerd door de ouders.
Behuizing: Japanse meeuwtjes kunnen buiten worden gehouden in de zomer en winter. Zorg er wel voor dat er een overdekte ruimte is. Als het koud zou worden gaan ze makkelijk een nest in om uit de kou te blijven. Deze nesten bouwen zij zelf van alles wat zij vinden op de grond zoals takjes, blaadjes, veertjes enz. Wat extra nestmateriaal geven kan zeker geen kwaad.
Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast.
Voeding: Tropisch zaad, groente en fruit. Uiteraard moet er altijd grit of maagkiezel aanwezig zijn.